Vernieuwing CSA voor Universitair Medisch Centrum Utrecht

Toekomstbestendige CSA voor een doelmatig en efficiënt productieproces

Hospitalis, een samenwerking van de Berghege Heerkens bouwgroep, Croonwolter&dros en Kropman Installatietechniek, heeft in opdracht van het Universitair Medisch Centrum Utrecht de vernieuwing van de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) gerealiseerd. Dit naar een ontwerp van MAS architectuur uit Rotterdam. Op 27 januari 2021 werd de Centrale Sterilisatie Afdeling geopend.

Doelmatig en efficiënt

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is één van de grootste publieke zorginstellingen van Nederland. De kernactiviteiten van het UMC Utrecht zijn het verrichten van toonaangevend wetenschappelijk onderzoek van ‘bench tot bedside’, het bieden van ‘state of the art’ zorg waar bijzondere kennis en expertise voor nodig is en een uitstekende opleiding bieden aan studenten, (bio)medische onderzoekers, artsen en andere zorgverleners. Om te blijven voldoen aan de richtlijnen op het gebied van kwaliteit en veiligheid was een verbouwing noodzakelijk. Een verbouwing die tegelijk een kans bood om een toekomstbestendige CSA te realiseren en om een doelmatig en efficiënt productieproces te faciliteren.

Modernste technieken

De nieuwe CSA van 1.200 m², is voorzien van de modernste technieken en uitgerust met zes nieuwe doorgeef instrumentenwasmachines en vijf sterilisatoren met aansluitende afkoelruimtes. Na het reinigen en inpakken van de instrumenten-pakketten vindt de gehele afhandeling, opslag en distributie plaats door een geheel geautomatiseerd systeem. Computer gestuurde AGV mobiele robots brengen de pakketten naar een volledig geautomatiseerd Warehouse en halen deze, op afroep, op om ze in de doorgeef sterilisatoren te plaatsen voor sterilisatie. Achter de sterilisatoren bevinden zich afkoelruimtes waarna de steriele pakketten het ziekenhuis in getransporteerd worden.

Uitgelicht

Nieuwbouw van de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA)
Utrecht
MAS architectuur Rotterdam
Nieuwbouw
1.200 m²

Centrale Sterilisatie Afdeling in beeld

BRON: RAAD VAN BESTUUR UMC UTRECHT
“De nieuwe sterilisatieafdeling is een prachtig voorbeeld van innovatie en vernieuwing binnen het UMC Utrecht. Een ultramoderne sterilisatieafdeling die uniek is in Europa”

Meer informatie?

Opdrachtgevers